Hagyományos lekvárok

Hagyományos lekvárok a Lekvártárból

Úgy gondolom, hogy télen kihagyhatatlanok a hagyományos lekvárok a kamrából. Nálam, ebbe a kategóriába, két sorozat is tartozik. Nézzük csak őket!

KLASSZIKUS LEKVÁROK

Ha már Schmidt Ági lekvártár, akkor természetesen nem maradhatnak ki az olyan nagy kedvencek sem, mint a málna, eper, sárgabarack, vagy a szilva a választékból.

hagyományos lekvárok

Fontosnak éreztem, hogy ezek közé a hagyományos lekvárok közé is becsempésszek némi különlegességet. Ezért esett a választásom a fügére. Van azonban itt még egy gyümölcslekvár, amit én az elfelejtett lekvár kategóriába sorolnék. Ez pedig a naspolyalekvár. Ismét nem a mennyiség vezérelt a választék összeállításnál, hanem az, hogy még ezek a kedvelt lekvárok is megkülönböztethetőek, és az egyediek legyenek. Hogy sokat kell bíbelődni vele? Igen! Hogy nagyon aprólékos munka? Nem baj! Hogy sokáig kell főzni, például a szilvát akár egy napig is? Persze, hiszen lekvárt szeretnék készíteni. Kátránysűrűségű, illatos, szilvalekvárt, ha már ezt hoztam példának.

GRANDMA

Gyermekként, mindig úgy éreztem, hogy az én tündéri nagyim készíti a világon a legfinomabb lekvárokat, ezek valóban különleges lekvárok voltak. Szerencsére, gyönyörű, kézzel írt receptes füzetét kincsként őrizte a család női ága. Tudom, tudom. Ügyesen sütni, főzni, befőzni tudó nagyija mindenkinek van. Az enyém, annyiban volt más, hogy Ő is, az édesanyjától örökölte a recepteket, aki pedig  Pécsi Püspök szakácsnője volt. Szóval, igazi kincset érő nagyon különleges receptek kerültek hozzám, és mára már enyém a tudás. Ebben a lekvársorozatban kicsit édesebb, darabosabb, hagyományosabb ízeket találunk. Olyanokat, amiből egy kanálnyi, felér egy desszert élménnyel. Itt a klasszikus gyümölcsök dominálnak, kevesebb teret engedünk a fantáziának. Gondosan kimért, precízen adagolt hozzávalók, és felismerhető lekvárok. Ha ránézünk az üvegre, akkor biztosan látni fogjuk, hogy milyen gyümölcsből készült a lekvár, hiszen a darabos gyümölcsöket zártam üvegekbe.

hagyományos lekvárok

Az eper, málna, barack, meggy, kajszi, szilva, nem péppé főzött állagú. A gyümölccsel még a szokottnál is jóval óvatosabban bánok, hogy felismerhetőek maradjanak, akár a színek, akár a formák, hiszen ettől lesz igazán gondosan eltett, valódi gyümölcslekvár a végeredmény. Olyan, amilyen elsőre eszünkbe jut, ha azt mondjuk, a nagyi lekvárja. Ezeket nevezem én Grandma szériás lekvárnak.