Kajszilekvár

Kajszilekvár,  az aktuális lekvárújdonság

Talán a legnagyobb klasszikus a lekvárok között, a kajszilekvár. Hogy jobban beleástam magam a kajszik világába, és minél több fajtát megismerhessek, felkerestem egy közeli ültetvényt. Miután kiderült, hogy több mint 4000! fa van a területen, így a saját kertünkhöz képest, újra kellett értékelnem a sok szó jelentését. Ebben a kertben, 8 féle kajszit termesztenek. Lelkesen végigkóstoltam mindet, ott, a kajszimennyországban. Ez nemigazán segített a döntésben, hiszen, túlzás nélkül állítom, hogy mind, egytől egyig nagyon finom volt.  Kiderült, hogy a mi ceglédi óriás és magyar kajszifánk mellett, érdemes még mandula kajszival is foglalkozni. Be is szereztem a csemetéket.

A látogatás után, úgy döntöttem, hogy idén, nem is egy, hanem háromféle lekvárt fogok készíteni, kajsziból.

Kajszilekvár

Kajszilekvár

Készült hagyományos módon, amolyan nagy klasszikus lekvár, ami véleményem szerint, minden kamrában jó lenne, ha ott lapulna, pár üveggel. Ez, a magyar kajsziból készült.

Aztán, főztem darabos kajszilekvárt A ceglédi óriás kajsziból, kimondottan a Grandma sorozatba. Ez annyira, de annyira jó lett! Az illata, és az állaga is tökéletes. Biztosan tudom, hogy ebből /is !/néhány üveggel megtartok magunknak.

A kajszilekvárok közül a leg-leg-leg, pedig nem más, mint a Gourmet sorozatba tartozó Provance-i kajszilekvár. Eredeti francia recept szerint készítettem. Aranyszínű, sűrű, és áttetszően tiszta lekvárban, fél kajszik csücsülnek. Ez valóban az üvegbe zárt csoda.

Provance-i kajszilekvár

Provence-i kajszilekvár

 

A főzés után, dunsztba kerültek, és miután kicsinosítottam minden üveget, gondosan felsorakoztattam őket “tornasorba”, hogy elkészülhessen ez a szemet gyönyörködtető csoportkép. Ezúttal a kajszilekvárokról.  Ha pedig valaki kedvet kapott ahhoz, hogy megkóstolja, nos akkor: Itt rendelhető

kajszilekvár

Kajszilekvár

Posted in Legújabb lekvárjaim.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük