Kézműveslekvár

Kézműveslekvár, vagy termelői lekvár?

Van egyáltalán különbség a kézműveslekvár és a termelői lekvár között? Ha igen, akkor mi? Ezekre a kérdésekre keresem a választ ebben a bejegyzésben.

Sokan nagyon tudatosan vásárolunk. Mindannyiunkat megnyugtat, ha olyan szavakat hallunk, mint kézműves, kistermelői, őstermelői, helyi, bio stb. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy attól, hogy valami termelői, még nem biztos, hogy mindentől mentes is!  Vegyük például a lekvárokat. / Ha már egy lekvártárban vagyunk./

kézműveslekvár

Kézműveslekvár

Míg a kézműveslekvárok soha, semmilyen körülmények között nem tartalmazhatnak tartósítószereket, addig  a termelői lekvároknál nincs ilyen kikötés. Ezért, miután végigböngésszük a címkét, rosszabb esetben csak a vásárlás után, otthon szembesülünk azzal, hogy egy kis befőzőcukor vagy más tartósítószer bizony belekerült a lekvárba. Pedig biztosan tudom, hogy amikor egészséges, valódi gyümölcsből készült lekvárokat szeretnénk venni, valószínűleg eszünkbe sem jut, hogy tartósítószert is tettek bele.

A kézműveslekvároknál ilyen probléma fel sem merülhet. Ezekben a lekvárokban mindössze a friss, valódi gyümölcs, egy kis citrom – ami segít a pektint kivonni a gyümölcsből- , cukor, méz – de mindenképpen valami természetes édesítő- esetleg, fűszerek találhatók. Ha csak ennyi összetevőből áll a lekvár amit éppen kézben tartunk, biztosak lehetünk benne, hogy igazi, hamisítatlan kézműveslekvárt vásároltunk.

szederlekvár

Bioszeder, a friss alapanyag

Nálam, a Lekvártárban minden lekvár így készül.  A kevesebb, több elvben és a teljesen természetes alapanyagokban hiszek. Abban, hogy minden üveg lekváromban felismerhető a gyümölcs, amiből főztem.  Ha valaki ezek után megkóstolna egy igazi kézműves lekvárt, nos az Itt rendelhető

szederlekvár

Szederlekvár

Posted in Lekvárbulvár.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük