Lekvárkülönlegességek

Lekvárkülönlegességek a nagyvilágból

Mitől annyira egyediek a lekvárkülönlegességek? Sokféle képen válaszolhatunk erre, ebben a részben én mégis azokat a lekvárokat mutatom meg elsőként, amelyek vagy az áruk, vagy az összetevőik miatt váltak igazi kuriózummá.

Az 1881 óta működő brit Duerr megalkotta a világ legdrágább lekvárját. Náluk, 1 kg narancslekvár 5000 font! De mitől is válik igazán értékessé ez a lekvár? Leginkább az összetevőktől.  Az szinte természetes, hogy egyedi formájú, kimondottan ehhez a lekvárhoz gyártott, kristályüvegben van. A narancson kívül azonban került bele még pár alkotóelem, úgy mint a 62 éves Dalmore whiskey – 32.000 font egy üveg belőle! – némi Pol Roger pezsgő, és természetesen az arany pigmentek sem hiányoznak a kreációból. A Duerr, tényleg ért hozzá, hogyan kell ünnepelni egy évfordulót. Igazán impozáns.

Lekvárkülönlegességek a Duerrtől

Van azonban egy másik lekvár, amit szintén a világ legkülönlegesebb lekvárjaként tartanak számon. Egy árverésen adták el, ahol 99 centről indult a licit, és több mint 1000 dollár lett egy üveg végső ára. Ezt a lekvárt két dolog miatt is különlegesnek tartják. Egyrészt az összetétele miatt: alma, kubai oregano, thai fűszerek / yam/ , tücsök!, cukor és almaborecet adják a receptúrát, másrészt pedig a cél is különleges volt, hiszen a bevételt, adományként a veszélyeztetett északi szőrösorrú vombatok mentésére fordította a kitalálója, DosEquis. Ebből a vombat fajból, becslések szerint mára, mindössze csak 100-110 körüli egyed maradt fent mára, tehát elkél a segítség.

Lekvárkülönlegességek: Dos Equis

Ezek a lekvárok tehát, nem véletlenül lekvárkülönlegességek.

A felsorolásból méltatlan lenne kihagyni Christine Ferber-t, a lekvárkirálynőt. A francia hölgy nemcsak különleges lekvárjairól híres, hanem arról is, hogy a verseny fennállása óta, eddig egyedüli nőként nyerte meg a szakács Oscar-nak is nevezett BocuseD’or szakácsversenyt. Hol máshol, mint lekvár kategóriában. Szép volt, Christine! A lekvárkirálynő méltán híres kreációjáért olyan világsztárok rajonganak és veszik is természetesen , mint pl. Brad Pitt. Christine Ferber azonban nem csak hírességeknek főz lekvárt. Gondolt a hétköznapi fogyasztókra is akkor, amikor lakóhelyén, saját kis cukrászdája mellett, – ami egyébként generációk óta a család birtokában van, és ő az édesapjától örökölte- megnyitott egy kis lekváros üzletet, ahová betérve, bárki vásárolhat a lekvárjaiból.

Posted in Lekvárbulvár.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük