Lekvárszerelmesek

Híres lekvárszerelmesek, a történelemből

Egy olyan finomság mint a lekvár, sok-sok embert elér, megérint napjainkban is. Ezért, talán nem meglepő, hogy már a régmúltban is olyan híres embereket találunk a lekvárszerelmesek közt mint királyokat, tudósokat, alkimistákat, szenteket. Többnyire nőket, de ha feltalálásról, szerkezetek előállításáról van szó, ott vannak mindig a férfiak is. A következő hírességeket / is/ egytől- egyig elbűvölte a lekvár illata, színe, íze.

Talán kezdjük a sort az Jeanne d’Arc-al, az Orléans- i szűzzel. Róla, ugyanis azt jegyezték fel a krónikák, hogy minden csata előtt evett egy kis lekvárt. Ez bátorsággal töltötte el.

Menjünk tovább, és lessünk be egy középkori sztárpárhoz. Amikor az Itáliai nemesi családból származó Medici Katalin férjhez ment, – 1533-ban, II. Henrikhez – nem egy apró kis kocsival költözködött. Nem akart lemondani a reneszánsz Itália adta szépségekről, ízekről, így hát, vitt magával mindent Itáliából, amit szeretett, és mindenkit aki el tudta készíteni a kedvenceit. Természetesen vele tartott kedvenc  parfümkészítője, tésztakészítője , no és egy chef is. Az a chef aki el tudta készíteni, Katalin kedvenc lekvárjait is.

Ha ugrunk nagyjából úgy 20 évet előre az időben, máris elérkeztünk az alkimistához Nostredamus-hoz. Kevesen tudják róla, de mielőtt a próféciáit papírra vetette,  1552-ben  a lekvár kezeléséről és tartósításáról írt. Nostredamus a lekvárt a szépség és boldogság szavakkal jellemezte, legtöbbször.

1560. Skócia. Színre lép a lekvár. Aki megismerteti a skótokat eme finomsággal, nem más mint – igen, megint egy királynő kövekezik – Stewart Mária.

 

lekvárszerelmesek

 

A királynő, férje halála után, visszatért Franciaországból Skóciába, és természetesen, ő is csomagolt némi lekvárt a kézitáskájába. A krónikák szerint, ha gyengélkedett, előszeretettel kanalazott egy kis finomságot.

Mivel a lekvárszerelmesek között, ígértem tudóst is, még a bejegyzésem legelején, következzen most ő. Nem is akárki. A fizikus Marie Curie-t. Nos, a rádióaktivitás felfedezőjéről sok mindent tudunk. Az azonban kevésbé ismert, hogy mi volt Marie hobbija. Azért a fentiek után már sejthető, igen, Marie Curie szabadidejében lekvárt főzött. Nem is akárhogy. Akik ismerték, úgy jellemezték, mint aki nagy tapasztalatra tett szert a lekvárkészítésben is.

Magam is megszállottan szeretek lekvárt főzni. Ha most kedvet kapott egy kis kóstolóhoz, az én lekvárjaim is elérhetők a webshopban három oldalon keresztül böngészhetők, és Itt rendelhetőek

 

Posted in Lekvárbulvár.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük