Sárgabaracklekvár

37 tonna sárgabaracklekvár nyomában

Mégis, mihez is kell 37 tonna! – igen nem írtam el, valóban annyi- sárgabaracklekvár?

sárgabaracklekvár

Az én sárgabaracklekvárom

Nos, hogy ezt a rejtélyt is megfejthessük elég átruccanni a szomszédba. Ausztriában van ugyanis egy hotel, ahol mindössze egyetlen édesség elkészítéséhez használnak el ennyi sárgabaracklekvárt. Igaz, évente.

A Hotel Sacher-ben járunk. Innen már sejthető, hogy a híres Sacher torta kerül most “terítékre”.  Nos igen, a 37 tonna sárgabaracklekvár mellett felhasználnak még 2 millió db tojást, 80 tonna cukrot, 70 tonna csokoládét, 25 tonna vajat, és 30 tonna lisztet. Ebből a szerény mennyiségből készül az évi 360.000 db eredeti Sacher torta, természetesen a hotel pecsétjével.

sárgabaracklekvár

Sárgabaracklekvár

Az eredeti tortát még Franz Sacher cukrász készítette 1832-ben, Metternich herceg megrendelésére, és sikere azóta is töretlen. A történet szerint a torta, egy véletlen folytán készült el először. Történt ugyanis, hogy Metternich herceg bécsi palotájában, megbetegedett a konyhafőnök. Így, az akkor mindössze 16 éves Franz-ra, a cukrászra maradt a feladat, hogy készítsen egy olyan desszertet, amivel a herceg nem marad szégyenben aznap este. Franz Sacher pedig nekiállt, és készített két nem túl édes, de annál sűrűbb és csokoládésabb piskótalapot, ami közé sárgabaracklekvárt kent.

Sárgabaracklekvár

Sárgabaracklekvár, minden méretben

Mindezt bevonta kívülről étcsokoládéval, és persze tejszínhabbal kínálta a vendégeknek. A legenda pedig megszületett. Elkészült az első és eredeti Sacher torta. A siker innentől borítékolható volt. Az Osztrák-Magyar Monarchián kívül, Európát is meghódította a torta. Hiszen szállították, Londonba, Párizsba, de még Berlinbe is.

Az eredeti Sacher torta

Az eredeti Sacher torta

A torta az osztrák gasztronómia egyik ikonikus darabja. Az osztrákok olyannyira büszkék nemzeti kincsükre, hogy még Sacher torta napot is tartanak. Minden évben december 5.-én megünneplik a Sacher tortát.
Ezek után, az sem meglepő, hogy a Guinness rekordok könyvébe is bekerültek szeretett édességükkel, hiszen 1998-ban nekiálltak és elkészítették a legnagyobb átmérőjű Sacher tortát a világon. A tortarekorder 2,5 m-es átmérővel büszkélkedik. Nos, csupán csak néhány üveg sárgabaracklekvár kérdése, bárki nekiálljon, és megdöntse az osztrákok Guinness rekordját. Munkára fel! Ha pedig nem lenne otthon éppen igazi, házi sárgabaracklekvár, nos akkor hívjon mindenki bátran. Ígérem azonnal küldök. Itt rendelhető

 

Posted in Lekvárbulvár.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük