Lekvárfőzés

Szenvedélyem, a lekvárfőzés

Mikor belekezdtem, úgy gondoltam, hogy  a lekvárfőzés, valami végtelenül egyszerű dolog. Gyorsan kiderült azonban, hogy bár maga a lekvárfőzés valóban nem túl bonyolult művelet, mégis rengeteg apróságra kell figyelni, hogy a végeredmény, tökéletes legyen.

Először is, minden lekvárom alapja, az a kezeletlen, valódi bio gyümölcs. A vadon termő gyümölcsök esetében ez persze garantált, de úgy gondoltam, hogy a klasszikus gyümölcslekvárok esetében is fontos, hogy ne permetezett, vegykezelt gyümölcsből készüljön a lekvár. Ezért, csakis környékbeli bio gazdálkodók gyümölcseivel dolgozom, vagy abból, ami a kertünkben terem. Fontosnak tartom, hogy a lekvárom mindig frissen szedett gyümölcsből készüljön, ezért, miután elhoztam a termelőktől, azonnal neki is állok a munkának, és soha nem várom meg, amíg, a gyümölcsök veszítenek a frissességükből. Ha magam szedem a gyümölcsöt, leginkább kora reggel teszem ezt, mert a nagyon erős napfény kissé felpuhítja a gyümölcs húsát. Ugyanígy, az esőben szedett gyümölcs sem az igazi, hiszen akkor is kicsit kocsonyás állagúvá válik a gyümölcs.

A lényeg, a főzés csakis ezután jöhet. A legjobb lekvár véleményem szerint, kizárólag rézüstben készülhet.

Lekvárfőzés

Lekvárfőzés, eperlekvár

Rézüstben,  higiénikus környezetben, többször, kis mennyiségben. Nem az udvaron, nem a hátsókertben, csakis ott, ahol a tisztaság garantált. A lekvárfőzés már a szép, könnyű része a dolognak, az odáig vezető út, – gyümölcs szedés, válogatás, tisztítás az üvegek, fedők fertőtlenítése- a hosszú. Aztán, a csinos kis üvegek dunsztba kerülnek, és mikor elkészültek, jöhet a címkézés, és az arculat kialakítása. Fáradtságos, hosszú, de egyben nagyon jó munka.

Eperlekvár

Eperlekvár

Mint minden lekvár, úgy természetesen minden fotó is a sajátom. Hiszen a munka nem ott ér véget, hogy elkészült a főzés. Miután, minden üveg megkapta a saját kis díszítését, jöhet a fotózás. Vagy, jöhet a fotózás akár lekvárfőzés közben is.

lekvárfőzés

Lekvárfőzés, málnalekvár

Ezeken a fotókon keresztül, pedig mindenki beleshet kicsit Schmidt Ági lekvártárába, és talán „belecsöppenhet” a lekvárfőzésbe is. Remélem tetszeni fognak a képek, és nagyon fog ízleni, minden vadon termő gyümölcsből készülő lekvárom és minden klasszikus lekvárom, egyaránt. Csakúgy, mint a Gourmet és a Grandma sorozatba tartózó lekvárjaim.